Ingen kold øl - Uden en hjemmelavet BJESK

Forord

Forord.

Jeg startede for ca.25 år siden med at lave min første bjesk, det har taget voldsomt om sig og nu er jeg bidt af Én gal krydderurt.

Jeg er flyttet op til ”Bjeskens Vugge ” der hvor de gode krydderurter findes lige uden for døren, så det er et staraffenland.

Jeg laver som regel ekstrakter af mine krydderurter, og gemmer den et godt stykke tid ”lagring” for så får jeg smagen bedre frem.

Som sagt har jeg leget ” experimenteret ”med urterne i en år række og det gør stadig, jeg laver nogle kompositioner af urternes art, og det lykkedes som regel, men det har jo noget med ens smag at gøre.

Jeg vil gerne dele mine opskrifter med andre, derfor laver jeg denne side, med mine erfaringer ” Prøv dem”

God fornøjelse

Bjeskbryggeren

 
Udvalg af Julesnapser

Ja så er det Bjesk tid

Indledning.

Jeg går ud i naturen og plukker de krydderurter som er tilgængelig for årstiden, og der fylder jeg et glas helt op med urter og derpå hælder jeg vodka eller snaps på ”smags fri” så det dækker urterne, jeg lader dem gerne trække i ca. 3 måneder ”men de skal trække i mindst 2-3 uger” så skal de filtreres og omhældes på flasker, brug gerne klare flasker for så kan du se hvordan forandringen i farven sker, jeg bruger Zaranoff  vodka eller Skagen snaps, den er næsten nevtral i smagen – de kan købes i Aldi – jeg lader gerne mine essenser stå og lagre mindst et år for at få smagen frem.

Opskrifterne her på de følgende sider er baseret på essenser, som regel tager jeg en kvart liter essens til en 70cl. Flaske, men det kan du smage dig frem til, for vi har jo ikke alle samme smag, prøv dig frem.

Jeg laver ettiketter til flaskerne, for jeg synes at det er en sjov ide med at hver flaske har sin ettiket, det giver da også lidt liv på hylden med bjeskerne og så er det sjovt at lave dem, det er kun fantasien som sætter sine grænser.

De navne som jeg har mine bjesker, de stammer fra de steder som jeg har plukket urterne eller de urter/frugter som jeg har brugt ” Så de navne som jeg oplyser her er mine navne, du kan jo selv navngive dine”

Jeg har også givet bjesker navne efter de personer som jeg hagivet en flaske som gave ved runde fødselsdage eller anden markering af mærke dage.

Det falder jo i god jord at det er en personlig flaske.

 

   

Recepter:

Alle opskrifter som findes her er baseret på en 70 cl.  flaske, som skal fyldes op med Vodka eller Snaps.  Som trækker i 3 uger.

Nymose Bitter:

4. cl. Slåen - 2. cl. Ranjfan - 2. cl. Røllike - 4. cl. Malurt.

 

Gammele Daners  Bitter Dram.

3. cl. Mandel - 3. cl. Nillike – 3. cl. Muskat – 3. cl. Sort peber – 3. cl. Allehånde – 3. Cl. Rønnebær – 3. cl. Kardemomme.

 

Vangede Bitter Dram.

2. cl. Mandel – 2. cl. Nilliker – 2. cl. Muskatnød – 2. cl. Sort peber – 2. cl. Koriander – 8. cl. Rønnebær.

 

Strudsens Morgen Dram.

2. cl. Muskatnød – 2. cl. Sort peber – 2. cl. Honningmelon – 2. cl. Brombær.

 

Træskos Bitter Dram:

2. cl. Honning snaps – 2. cl. Malurt – 2. cl. Rødlikke – 2. Cl. Mosebølle.

 

 

Skovtroldens Bitter Dram:

2. cl. Enebær – 2. cl. Mosebølle – 2. cl. Brombær – 2. cl. Pære.

 

Anton’ttes  Dram:  Denne bjesk er lavet til en ven som bor på Cuba, den har en lille historie: Vi du lave en bjesk til mig som jeg kan tage med til Cuba, jeg er træt af at mine naboer altid kommer over til mig og drikker mine speritusser, så det skal være en der smager af H… til, for så at de ikke kommer igen. Da vedkommende kom tilbage næste sommer, fortalte han mig: Der var ingen som kunne lide den, men naboens kone var blevet gravid efter at have drukket den ” de havde prøvet i mange år men uden hel” jeg tror ikke at det havde noget med bjesken at gøre.

Prøv den hvis du tør;

1. cl. Chilli peber – 2. cl. Citron – 2. cl. Honning snaps – 1. cl. Anis –

4. cl. Appelsin snaps.

 

Kens  Morgen Dram:

2. cl. Valnød – 1. cl. Ingefærd – 2. cl. Mandler – 2. cl. Æbler – 2. cl. Ananas –

2. cl. Brombær – 4. cl. Honning snaps.

 

Jørgens Dram:

2. cl. Anis – 2. cl. Blåbær – 2. cl. Kokos – 2. cl. Ingefærd – 2. cl. Røllike – 4. cl. Honning snaps:

 

Bøllemosens Dram:

4. cl. Mosebølle – 2. cl. Renjfan – 2. cl. Rønnebær – 4. cl. Pære.

 

Ellebæk Dram:

4. cl. Slåen – 2. cl. Papaya – 2. cl. Muskatnød – 2. cl. Timian.

 

Vatyry  Dram:  Denne bjesk kom op til  Island, med en kollega.

2. cl. Nilliker – 4. cl. Rønnebær – 2. cl. Malurt – 2. cl. Røllike – 2. cl. Renjfan – 2. cl. Honning snaps.

 

Kommen Dram:

2. cl. Anis – 2. cl. Appelsin – 2. cl. Lakridsrod – 4. Cl. Kommen.

 

Frøstrup Dram:

2. cl. Lyng – 2. cl. Porse – 2. cl. Perikon – 2. cl. Vild organo – 2. cl. Rund bælg.

 

California Dram:

2. cl. Kokos – 2. cl. Honningmelon – 2. cl. Appelsin – 2. cl. Citron – 2 . cl. Lime.

 

Havana Dram:

2 . cl. Chilli peber – 2. cl. Citron – 2. cl. Lime – 2. cl. Koriander – 2. cl. Appelsin.


Haifa Dram:

4. cl. Figen – 2. cl. Anis – 2. cl. Appelsin – 2. cl Citron.

 

Indiana Dram:

2. cl. Papaya – 2. cl. Ingefærd – 2. cl. Koriander – 2. cl. Nilliker – 2. cl. Blomme.

 

Gentofte Dram:

2. cl. Hyben – 2. cl. Æble – 2. cl. Slåen – 2. cl. Pære – 2. cl. Lakridsrod.

 

Jawa Dram:

4. cl. Kaffe – 4. cl. Cacao – 2. cl. Mandel – 2. cl. Vanilie.

 

Høst Dram:

2. cl. Rabarber – 2. cl. Hindbær – 2. cl. Jordbær – 2. cl. Solbær – 2. cl. Ribs.

 

Vinter Dram:

2. cl. Brombær – 2. cl. Blomme – 2. cl. Æble – 2. cl. Pære – 4. cl. Hyldebær.

 

Spice Dram:

2. cl. Salvie – 2. cl. Timian – 2. cl. Mynte – 2. cl. Dild – 2. cl Humle.

Humlebiernes Bjesk: Denne bjesk er lavet til en ven, som har et PC-Fodboldshol.

1. cl. Jordbær – 1. cl. Hindbær – 1. cl. Hyldebær – 1. cl. Brombær – 1. cl. Lyng – 1. cl. Honningmelon – 1. cl. Blåbær – 1. cl. Solbær – 1. cl. Ribs – 1. cl. Stikkelsbær – 1 stængel Anis Isotop.

 

Skaarup Jule bjesk 2005:

1. cl. Æble – 1. cl. Appelsin – 1. cl. Figen – 1. cl. Mandel – 1. cl. Honning – 1. cl. Nilliker – 1. cl. Allehånde – 1. cl. Porse – 1. cl. Lyng – 1. cl. Mosebølle.

 

Skaarup Jule Snaps 2004:

2. cl. Æble – 2. cl. Appelsin – 2. cl. Figen – 2. cl. Honningmelon – 2. cl. Solbær.

 

Nelee Lo’s Nektar:

1. cl. Appelsin – 1. cl Cacao – 1. cl. Sort peber – 1. cl. Lime – 1. cl. Vanilie – 1. cl. Honning – 1. cl. Honningmelon – 1. cl. Jordbær – 1. cl. Brombær – 1. cl. Anis.

 

HRKs Bjesk: Denne bjesk blev givet som præmie ved et lotteri og belev rost af den der vandt den ” en Tjener”

2. cl. lyng – 2. cl. Porse – 2. cl. Perikon – 2. cl. Malurt – 2. cl. Enebær – 2. cl. Honning – 2. cl. Brombær – 2. cl. Solbær – 2. cl. Æble – 2. cl. Blomme.

 

 

Bryggerens Bjesk:

2. cl. Allehånde – 2. cl. Nilliker – 2. cl. Rønnebær – 2. cl. Kardemomme – 2. cl. Sort peber – 2. cl. Honning – 2. cl. Perikon – 2. cl. Malurt – 2. cl. Enebær – 2. cl. Valdnød.

 

Klit-Æ- Bjesk:

2. cl. Havtorn – 2. cl. Lyng – 2. cl. Klit-rose – 2. cl. Revling – 2. cl. Malurt.

 

Hjardemaal Bjesk:

2. cl. Havtorn – 2. cl. Klit-rose – 2. cl. Jomfru Marias Sengehalm ( gul snare) – 2. cl. Perikum – 2. cl. Malurt.

 

Husetes  Bjesk:

Op samlinger af indgrilliensser fra åres bjeskfremstilling, der hældes snaps/vodka på alle de krydderurter som du lige har siet og lader det stå meget længe, for så får du de sidste olier udaf urterne, det giver en god bjesk.

 

Nisse Fars Jule snaps:

2. cl. Brombær – 2. cl. Hyldebær – 2. cl. Malurt – 2. cl. Røllike – 2. cl. Farrevisse – 4. cl. Honning.

 

 

Stregga Bjesk.

2. cl. Kanel – 2. cl. Kløver – 2. cl. Kardemomme – 2. cl. Kvan Stilk – 2. cl. Kvan rod – 3 støvdrager af safran – 4. cl. Sirup= Honning.

 

Nissepigens Jule dram:

2. cl. Brombær – 2. cl. Hyldebær – 2. cl. Jordbær – 2. cl. Ribs – 2. cl. Solbær – 4. cl. Sirup= Honning.

 

Skaarup Kirch:

2. cl. Kirsebær – 2. cl. Kanel – 2. cl. Honning – 2. cl. Niliker.

 

Bedstemoderens  Morgenglæder:

250 g Solbær – 150 g Sukker – 5 hele Nilliker – 1. stk. Hel Kanel, sættes på glas og fyldes op med alkohol, står i 3 uger hvorefter den sies og hældes på flaske, derpå lageres så længe som muligt, jo længere jo bedre.

OBS. Prøv med rom.

 

Johannes Morgen Bjesk:

2. cl. Figen – 2. cl. Appelsin – 2. cl. Ananas – 2. cl. Kanel – 1. cl. Nilliker – 1. cl. Anis.

 

 

Skaarups Nytårs Bjesk:

25 stk. Mandler – 10 stk. hele Kardemomme – 1 Hel Lime – 2 spiseskefulde Lyssirup – 300 g Sharonfrugt – Limen srikkes med en gaffel hele vejen rundt,  Sharon frugten skæres i kvarte, det hele sættes på glas og overhældes med alkohol, står ca. 3 uger hvor det sies, hvorpå det hældes på flaske og lageres  i endnu 3 uger.

 

Jule Snaps 2005.

1 hel Appelsin – 70 stk Kaffebønner – 10 Hele Kardemomme – 10 stk. Hele Nilliker – 4. cl. Honning.  Appelsinen stikkes med en gaffel hele vejen rundt, det hele sættes på glas og overhældes med alkohol, står ca. 3 uger hvor det sies, hvorpå det hældes på flaske og lageres  i endnu 3 uger.

 

Jule Snaps 2006:

15 stk. Hele Kaffebønner – 10 stk. Hele Kardemomme – 1. kg. Pision Æbler – 100 g Brun Farin, æbler skæres i kvarte, det hele sættes på glas og overhældes med alkohol, står ca. 3 uger hvor det sies, hvorpå det hældes på flaske og lageres  i endnu 3 uger.

 

Jule Snaps 2004:

4 Hele Appelsiner – 2 stk. Hele Kardemomme – 70 stk. Hele Kaffebønner – 4 dl. Honning, Appelsiner stikkes, det hele sættes på glas og overhældes med alkohol, står ca. 3 uger hvor det sies, hvorpå det hældes på flaske og lageres  i endnu 3 uger.

 

 

Jule Snaps 2007:

4. stk. Appelsiner – 2. stk. Citroner – 140 stk. Hele Kaffebønner – 50. stk. Hele Nilliker – 20. stk. Hele Kardemommebønner – 5. stk. Hel Kanel – 300 g sukker – 1. stang Vanilie, Cituefrugterne stikke hele vejen rundt, vaniliestangen flækkes og det hele sættes på en beholder der kan rumme 5. l. det hele sættes på glas og overhældes med alkohol, står ca. 3 uger hvor det sies, hvorpå det hældes på flaske og lageres  i endnu 3 uger.

 

Kens Jule Snaps:

2. stk. Anis – 2. stk. Kanel stænger – 15. stk. Hele Nilliker – 10. stk. Peberkorn – 2 hele Appelsiner – 2 hele Citroner – 2 hele Mandariner – 200 g Lys Farin, fremgangsmåde som de andre JUulesnapser.

 

Lukkassens Bjesk:

2. cl. Kvan – 2. cl. Revling – 2. cl. Blåhat – 2. cl. Skovmærker – 2. cl. Havtorn – 2. dl. Honning 2. cl. Ribs – 2. cl. Perikon.

 

Gravhøj Højsbjerg:

2. cl. Brombær – 2. cl. Hyldebær – 2. cl. Malurt – 2. cl. Røllike – 2. cl. Farrevisse – 2. cl. Kammile.

 

 

 

Chokolade Troffel Bjesk:

200 g. Cacaobønner – 200 g. Kaffebønner, sættes på glas og henstår ca. 2 måneder hvor efter det sies, lagres i ca. 2. måneder, kan eventuelt sødes med honning inden lagring.

 

Lisbeths Bitter:

10 g. Lakridsrod – 10 g. Tormentilrod – 10 g. Tørret Pommerantskal – 10 g. Stjerneanis – 4 hele Nilliker, det hele sættes på glas og overhældes med alkohol, står ca. 3 uger hvor det sies, hvorpå det hældes på flaske og lageres  i endnu 3 uger.

 

Nytårs Snaps: Dette er andensgangs sætting fra Jule snapsen.

4 hele Appelsiner – 2 hele Citroner – 50 stk. Allehånde kapsler – 20. stk. hele Karfemomme bønner – 5. stk. hel Kanel – 300 g. Sukker – 1. stang Vanilie,

samme frengangs måde som til julesnapsen.

NB. Jeg lod den stå et år.

 

Ullas Bjesk:

3. cl. Sharon – 3. cl. Blomme – 3. cl. Kardemomme – 1. dl. Sirup/Honning.

 

Sannes Bjesk:

2. cl. Porse – 2. cl. Malurt – 2. cl. Kvan – 2. cl. Kanel – 2. cl. Pære – 2. cl. Æble – 2. cl. Blomme – 2. cl. Brombær.

Påske Bjesk:

2. stk appelsiner
1. stk. citron
10 stk. hele kardemommefrø
10 stk. rosiner
1. dl. sirup
1 flaske alkohol gerne Skagensnaps eller vodka

Prik citusfrugterne med en gaffel hele vejen rundt,
Sæt det hele på en stor beholder med låg og lad det stå i 1-2 uger, derefter filtreres det gennem et kaffefilter.

bjesken bliver bedre hvis den får lov at lagre lidt

 

Grundlovs Bjesken


Der skal bruges en 5 l beholder.

2 Appelsiner
2 Citroner
250 g Jumborusiner
3 Hele Æbler
120 stk. Hele Kaffebønner
50 Hele Kardemomme kapsler
50 stk. Hele Sortr peber korn
250 g Rørsukker
Ca. 4 flasker Alkohol " Skagensnaps" " Vodka"

Trække tid ca. 3 måneder, hvorefter den filtræres og lageres i 1 måned.

Denne bjesk er god som en "Lille Een" til Øllen eller en god frokost " Tænk på damerne som gerne vil have en lidt sød snaps.



  Pink Mariane Mule Bjesk
Essenser:
10 ml. Malurt - Kvan - Klokkelyng -Renfain og Porse evt. Glykosesirup efter smag, dette er for at søde den.
Alle urterne hældes på en 70cl flaske ved vodka og står i 14 dage eller mere

Pink Rafael/ Brian Mule Bjesk
Essenser:
10 ml. Perikon - Kvan - Klokkelyng -Renfain og Porse evt. Glykosesirup efter smag, dette er for at søde den.
Alle urterne hældes på en 70cl flaske ved vodka og står i 14 dage eller mere

 





Nord Jyske Bjesk 2012
Ingridienser til 70 cl. flaske.
Vodka eller Skagen snaps
Een kop eller 5 cl. skstrakt af hver:
Malurt - Porse - Rønnebær - Lyngblomster - Perikom - 
10 cl. Lynghonning.
Urterne sættes på et stort konserves glas med låg,
henstår ca. 3-4 uger, så filtrerers urterne fra,
ekstrakten blandes og sættes på flasker,
henstår ca. 14-21 dage for at sætte sig,
prøv at smage på den, det er din smag som bestemmer hvor kraftig bejesken skal være,
kan for tyndes med vodka eller skagen snaps.

God fornøjelse
😲       
   



 

 

Lav din egen ” Angustura” 60 cl.

Du tager 5 cl. ekstrakt af hver:

Malurt, Slåen, Porse, Ingefær, Røllike, Kanel, Kardemomme, Nellike, Muskat, Renfejn, Kvan, Rønnebær

Bland det hele og lad det stå i en uges tid, der bruges kun et par stænk i et glas eller i cocktails.

 

 

 Sidste store dille i Bjesker.

Frugt og Chilli.
Tag 500 g frugt " gerne fra fryseren" af sommerens bær/frugt og sæt det på glas med 1½ dl. sukker og 1 stk frisk chillifrugt, hæld vodka/Skagen snaps på, lad trække 4 uger - ryst glasset med jævne mellem rum, så sukkeret smelter.
Jeg har brugt frossene:
Jordbær, Hindbær, Solbær, Blåbær, Stikkelsbær og  æbler.
Hvis du er lige så heldig at have jordbær i haven helt frem til frosten tager dem, så skulle du prøve at plukke de umodne " gule" jordbær og lave denne chilli bjesk.

God fornøjelse
 


Julebjesken 2014
5. stk. store appelsiner
4. stk. citroner
2. stk. chilli rød og grøn
4. stk. stjerne anis
3. stk. hel kanel
20. stk. nilliker
2.stk. hele vanilie stænger
200 g. sukker
ca. 3 fl. snaps/vodka

trækker 6 uger
efter siningen kan der sættes en gang mere over og trækker længere.

Alt det frugt som bliver siet fra, kan der laves en marmelade, kør det gennem kødhakkeren og gør som du råsylter - der er masser af smag og sprut i frugten, det er en skam at det skal gå til spilde. 



Pink Mariane Mule Bjesk
Essenser:
10 ml. Malurt - Kvan - Klokkelyng -Renfain og Porse evt. Glykosesirup efter smag, dette er for at søde den.
Alle urterne hældes på en 70cl flaske ved vodka og står i 14 dage eller mere

Pink Frank Mule Bjesk
Essenser:
10 ml. Perikon - Kvan - Klokkelyng -Renfain og Porse evt. Glykosesirup efter smag, dette er for at søde den.
Alle urterne hældes på en 70cl flaske ved vodka og står i 14 dage eller mere

 



        
             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brygmesterens Våbenskjold

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Pernille | Svar 16.07.2020 16:29

Kan du ikke sælge en bjesken eller komme med en opskrift , der minder om bindeballe bjesken?

Jørgen Lindor-Holm 16.07.2020 19:35

Hej Pernille, Jeg må være dig svar skyldihæ, det skal nok være nofle af de krydderurter som vokser lokalt og så honning, det er mit bud. Hilsen Jørgen

Thomas | Svar 29.11.2019 22:06

Hej igen.
Har du en e-mail adresse jeg kan
Skrive til?
Du må meget gerne skrive til mig
På min e-mail Ang mit første spørgsmål til dig.
Thomas

Thomas | Svar 29.11.2019 22:03

Hej
imponerende samling.
Jeg kan slet ikke vælge hvilken en jeg skal lave
Hvilken 3 opskrifter syntes du bedst om??
Så kan jeg vælge imellem dem?

Bente | Svar 31.05.2016 12:04

Tak for dit svar.
Vh Bente

Bente | Svar 30.05.2016 19:49

Hej.
Er der nogen der ved i hvor lang tid man kan gemme/opbevare en
essens/koncentrat? Bente

webmaster 31.05.2016 11:05

Hej Bente.

Jeg har essenser der er over 10- 17 år gamle og bruger dem stadig, speritus kan ikke blive for gammel, når du har lavet din bjesk ,jo ældre jo bedre

Rune | Svar 07.01.2015 19:57

Takker.

Er helt ny. Hvis jeg nu skulle prøve at lave den bedste af dem allesammen. (må gerne være lidt bitter og krydret ikke julet)

webmaster 07.01.2015 23:38

hej Rune
Du kan prøve Anton'tte bjesken.

Det er den som blev sendt til Cuba.

ellers f
prøv dig frem, men det er jo smag og behag
jørgen

lejf jensen | Svar 14.10.2014 14:47

Hej . Jeg er ny i faget om små listige skarpe og dram, har været i gang i 3 år, det er et spændende område, med masser af oplevelser i naturen. jeg laver jule

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

16.07 | 19:35

Hej Pernille, Jeg må være dig svar skyldihæ, det skal nok være nofle af de krydderurter som vokser lokalt og så honning, det er mit bud. Hilsen Jørgen

...
16.07 | 16:29

Kan du ikke sælge en bjesken eller komme med en opskrift , der minder om bindeballe bjesken?

...
29.11 | 22:06

Hej igen.
Har du en e-mail adresse jeg kan
Skrive til?
Du må meget gerne skrive til mig
På min e-mail Ang mit første spørgsmål til dig.
Thomas

...
29.11 | 22:03

Hej
imponerende samling.
Jeg kan slet ikke vælge hvilken en jeg skal lave
Hvilken 3 opskrifter syntes du bedst om??
Så kan jeg vælge imellem dem?

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE